Cryptocurrency wetten in België en Nederland
Laatste update: 27 maart 2022
Cryptocurrency is een redelijk recente speler op de financiële markt en veel overheden weten niet goed wat ermee te doen.
In het begin was de houding vaak nogal lacherig en verklaarde men dat het een voorbijgaand fenomeen was, de moeite niet waard om er aandacht aan te spenderen.
Meer dan een decennium later zijn er meer cryptomunten dan ooit. Wereldwijd zijn miljoenen mensen dagelijks bezig met investeren, verhandelen, mijnen, kopen en verkopen ervan.
Het is duidelijk geworden dat cryptocurrency nergens heen gaat, en dus zijn overheden druk bezig om wetgeving rond cryptocurrency op te zetten.
Maar dankzij die eerdere terughoudende houding zijn de spaarzame regels vaak verwarrend en erg onduidelijk.
Voor iemand die net begint in de wereld van crypto komen er een hele hoop vragen naar voren. Wat mag je doen met cryptomunten, wat mag je niet, is het belastingvrij, kan je in de problemen komen als je investeert in Bitcoin, enzovoort.
Voor we beginnen, eerst drie dingen:
- Cryptocurrency/cryptomunten zijn over het algemeen legaal in België en Nederland. Geen van beide overheden heeft er een ban op. De verschillen in wetgeving liggen vooral bij regels rondom belastingen.
- In beide landen moet je geen BTW betalen op kopen of verkopen van cryptocurrency.
- In deze post zal ik proberen uitleggen hoe het zit met regels rond cryptocurrency in België en Nederland, naar mijn beste weten. Ik heb redelijk veel bronnen kunnen raadplegen, maar het kan zijn dat ik iets vergeten ben, of dat tegen de tijd dat jij dit leest, de regels al veranderd zijn. Zorg er altijd voor dat je de officiële website van de overheden bekijkt ter verificatie!
Cryptocurrency / Bitcoin regels in België
Tot 2017 heeft de Belgische overheid weinig officiële berichten over Bitcoin en cryptomunten in het algemeen vrijgegeven. De algemene tendens was dat Bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) gevaarlijk was, en dat mensen die erin investeren zwaar konden verliezen.
Wel, ja. Duh.
Net zoals je zwaar kan verliezen bij ALLE vormen van investeringen.
De officiële reden voor dergelijke retoriek is dat Bitcoin geen echte munt is, omdat het niet uitgegeven wordt door een centrale bank of overheid, en dus geen gegarandeerde koopkracht heeft.
Dat klopt inderdaad, maar dat is net de aantrekkingskracht van cryptocurrency, het feit dat ze niet afhankelijk zijn van overheden of banken…waar de koopkracht zeker ook niet gegarandeerd is.
De overheid kan immers ineen storten, en banken…tsja, 2008, iemand?
Door deze minachtende houding ten opzichte van cryptomunten zei de overheid toentertijd ook dat ze geen noodzaak zag om zich te moeien met Bitcoin regelgeving. Hoera!
Maar eind 2017 heeft Koen Geens aangegeven om het gebruik van cryptocurrency beter te willen reguleren, en aldus hebben we sinds 2019 de volgende regels, betreffende belastingen betalen op cryptocurrency:
- Bezitten van en betalen met cryptomunten is belastingvrij.
- Je cryptocurrency omzetten in euro, op je Belgische rekening, wordt belast. Hoeveel dat is hangt af van je situatie. Wie ben je, investeer je als professionele trader of als amateur, voor welke termijn investeer je, enzovoort.
- Als je je winst met cryptocurrency aangeeft op je belastingbrief als diverse inkomsten wordt je hier sowieso 33% op belast.
- De fiscus beschouwt je winst met cryptocurrency als beroepsinkomen indien je een eigen bedrijf hebt, of indien deze winst je enige inkomen is. Je wordt dan belast onder normale progressieve belastingtarieven die van toepassing zijn bij een standaard beroepsinkomen.
Cryptocurrency / Bitcoin regels in Nederland
De Nederlandsche Bank, DNB, is actief bezig met regelgeving rond cryptocurrency. Ze hebben zelfs een eigen cryptomunt gemaakt!
Nederland zit, zoals vaak, België een paar jaar voor.
Langs de ene kant is dat goed, de regels zijn duidelijk aangegeven op de site van de belastingdienst, en dus weet je precies waar je aan toe bent, maar langs de andere kant zorgt een uitgedokterd systeem ervoor dat je in bijna alle gevallen belastingen zal moeten betalen.
Je moet dus je cryptovaluta aangeven bij de belastingdienst en je zal hierop belast worden, en hoe je dat moet doen en hoeveel je zal mogen afdokken hangt af van de situatie.
- Als je een particulier bent en cryptocurrency bezit, moet je de waarde in het economisch verkeer ervan aangeven op 1 januari, in box 3 overige bezittingen. Het valt onder je vermogen.
- Als je erin handelt ziet de belastingdienst het als een belegging. Je hoeft dan meestal je opbrengst van die handel niet aan te geven…zolang je dit niet professioneel doet en de uitkomst niet kan beïnvloeden. Als je dit professioneel doet is het een andere zaak.
Er zijn nog een hele boel andere situaties, betreffende het mijnen van cryptocurrency, of als je een ondernemer bent. Als je twijfelt of je al dan niet in een bepaalde categorie valt, contacteer dan de belastingdienst. Je kan de volledige regelgeving hier lezen.
We hebben in Nederland dus een omgekeerde situatie dan in België!
Samenvatting
Cryptomunten zoals Bitcoin bezitten en erin handelen is (voorlopig) volledig legaal in België en Nederland.
Beide landen hebben wetgeving wat betreft het belasten van je cryptocurrency.
- In België is bezitten van Bitcoin en andere cryptocurrency belastingvrij, maar moet je (fors) betalen als je winst maakt met je beleggingen en die omzet in euro.
- In Nederland moet je niet betalen als je belegt en winst maakt, maar wel als je Bitcoin of andere cryptocurrency bezit.
Het is maar de vraag hoe je overheid erachter kan komen hoeveel Bitcoin je bezit, en hoeveel winst je hiermee maakt.
De hele cryptowereld is nog een beetje het Wilde Westen, dus je kan wellicht onder de radar blijven, maar wees voorzichtig en doe niets illegaals.
Mijn advies: tenzij je het geld echt dringend nodig hebt, zou ik je investeringen in cryptomunten gewoon in cryptocurrency-vorm houden.
Of je kan een buitenlandse rekening openen in een land dat daar geen belastingen op heft en je cryptocurrency daar laten uitbetalen. En dat geld dan zo overzetten naar je Belgische of Nederlandse rekening.
Je kan ook copytraden op eToro, en je geld op je account daar laten staan.
Cryptocurrency zal in de toekomst heel waarschijnlijk een waardevol onderdeel van je activa zijn, en de waarde ervan zal wellicht ferm de hoogte in gaan. Lange-termijn-investeren, dus vasthouden aan wat je hebt, is de beste optie.