Landen die crypto gebruiken
Cryptocurrency komt tegenwoordig vaak in het nieuws, met zowel voor- als tegenstanders.
In dit artikel bekijken we landen en overheden die de toekomst helder inzien en crypto reeds aanvaarden en/of gebruiken, en nog een aantal andere leuke statistieken over het gebruik van crypto doorheen de wereld.
De huidige situatie
De hele sector van cryptocurrency zit op dit moment in een redelijk dipje.
Bijna alle cryptomunten zijn de laatste maanden sterk gedaald in waarde, en het einde van deze berenmarkt is nog niet in zicht.
Ter illustratie: Bitcoin is van een piek van meer dan $60.000 gedaald naar minder dan $15.000. De waarde is met andere woorden in vieren gedeeld.
Criticasters gebruiken deze verwachte en natuurlijke trend in de marktcyclus van cryptomunten als “bewijs” dat crypto niets waard is, en dat je er al je geld mee zal verliezen.
Hoewel dat natuurlijk altijd mogelijk is, moet je in gedachten houden dat een dergelijke schijnbaar catastrofale daling al meerdere keren is voorgevallen in het leven van de meeste cryptomunten.
Eind 2017, begin 2018 bijvoorbeeld ging Bitcoin van $20.000 naar minder dan $4000 … om dan een lange tijd rond dat niveau te blijven, om dan te stijgen naar een nieuwe piek van $60.000.
Uiteraard is dergelijke volatiliteit een serieus nadeel voor min of meer alle doeleinden buiten speculatieve investeringen.
Volatiliteit zorgt ervoor dat het niet altijd makkelijk is om cryptocurrency te gebruiken voor het aankopen en verkopen van producten en diensten.
De prijs kan immers van de ene dag op de andere stevig verschillen, en dan is ofwel de koper of de verkoper in het nadeel.
Waarom zouden overheden crypto wel of niet gebruiken?
Het gebruik van cryptocurrency heeft een aantal sterke voordelen, met name:
- Een veel vlottere logistiek (geen nood aan geld printen, allerlei kantoren en werknemers, enzovoort)
- Een veel veiliger systeem (cryptocurrency maakt gebruik van blockchaintechnologie, wat betekent dat alle transacties duidelijk en veilig zijn en worden opgeslagen)
- Internationaal bruikbare munteenheden (geld lenen en uitlenen aan andere landen is veel makkelijker, want er moet geen conversie gebeuren)
- Het is veel makkelijker en sneller om belastingen te incasseren
Klinkt best goed, toch? Maar … veel van de voordelen zijn tegelijk nadelen, want voor zover ik weet willen de meeste overheden deze voordelen niet, tenzij ze echt niet anders kunnen.
- Vlottere logistiek zorgt voor minder inkomen en minder werkgelegenheid.
- Een veiliger en transparanter systeem zorgt ervoor dat iedereen de uitgaven van een overheid kan controleren, en dat er dus geen illegale en clandestiene ongein meer kan gebeuren met het belastingsgeld van inwoners.
Cryptocurrency maakt het speelveld gelijker tussen burgers en overheden, en dat is niet wat overheden willen.
Maar kijk, dat valt buiten de inhoud van dit artikel, dus laten we nu even kijken naar wat interessante cijfers en data over landen die crypto gebruiken.
Welke landen gebruiken crypto?
Om te beginnen kunnen we eens kijken naar de top landen waarvan de inwoners cryptocurrency gebruiken.
In Europa en andere Westerse landen ligt dat cijfer meestal sterk onder de 10%, maar elders in de wereld slaat cryptocurrency veel meer aan.
In de volgende lijst zie je de top 10 landen met het hoogste percentage van inwoners die crypto gebruiken en/of bezitten:
- Nigeria: 32%
- Vietnam: 21%
- Filipijnen: 20%
- Turkije: 16%
- Peru: 16%
- Zwitserland: 11%
- Indië: 9%
- China: 7%
- V.S.: 6%
- Duitsland: 5%
- Japan: 4%
Vooral Nigeria is een grote voorstander van crypto, en de overheid ervan lijkt erachter te staan, vooral dan de vicepresident, en ze hebben zels hun eigen cryptomunt opgericht.
Waarom is dit het geval? Zeer eenvoudig: de eigen fiatmunt daalde in waarde, dus overstapen op bitcoin of andere cryptomunten werd noodzakelijk.
Daarnaast heeft Nigeria één van de jongste bevolkingen ter wereld, wat het gebruik van nieuwe technologie uiteraard ook ten goede komt.
De top 5 landen zijn allemaal nog volop in ontwikkeling, met een vrij zwakke munt en burgers die zich willen opwerken in de wereld maar die daar geen gelegenheden tot zien in het huidige systeem.
Dat is ook wat crypto voor mij voorstelt: een breuk met het verleden.
Fiatgeld is veelal iets waar de “oude” supermachten sterk aan zullen vasthouden, en nieuwe, opkomende landen zijn veel meer geneigd om over te stappen op digitale cryptomunten.
Kijk anders eens naar deze kaart van Statista, waar je het gebruik van crypto over de hele wereld kan zien:
(Merk op dat die kaart data bevat van voor de lancering van de cryptomunt in Nigeria)
Welke landen aanvaarden cryptocurrency als echt geld?
Op dit moment zijn er slechts twee landen waar cryptocurrency als nationaal betaalmiddel wordt gebruikt: de Centraal Afrikaanse Republiek en El Salvador, twee shitholes van jewelste waar de eigen munteenheid niets waard is.
In dergelijke landen heeft de overheid bijna niets te verliezen met het aanvaarden van crypto, terwijl dat bij de eerstewereldlanden wel wat anders is.
Dat gezegd zijnde, zijn er wel tal van landen waar er reeds regulaties zijn over crypto en waar betalingen ermee mogen doorgaan:
- Denemarken
- Frankrijk
- Duitsland
- IJsland
- Japan
- Mexico
- Spanje
- Verenigd Koninkrijk
Tot slot nog even een overzicht van landen waar cryptocurrency volledig illegaal is:
- Algeria
- Bangladesh
- China
- Egypt
- Iraq
- Morocco
- Nepal
- Qatar
- Tunisia
Geen grote verrassingen, en het is waarschijnlijk dat China zich in de toekomst zal moeten herpakken.
De ban op cryptocurrency is een gigantisch domme zet voor een land dat de supermacht van de 21ste eeuw wil worden, want zoals ik reeds meerdere keren heb aangetoond: cryptocurrency en blockchain zijn de toekomst.
Deze technologie bestaat, en of men dit nu probeert te verbannen of niet, de vooruitgang kan niet worden teruggeschroefd.
Miljoenen Chinezen maken op dagelijkse basis gebruik van crypto voor allerlei doeleinden, ondanks het verbod van hun overheid.
Dat is immers één van de grootste voordelen van crypto, het is op zich ontraceerbaar.
Kortom, er zijn al een redelijk aantal landen waarin crypto op dagelijkse basis wordt gebruikt, nog maar een paar die het al volledig en officieel hebben aanvaard, en heel wat die er vijandig tegenover staan.
Wat de toekomst voor crypto zal brengen is nog even afwachten, maar naar mijn mening leven we tegen 2050 in een wereld waarin cryptocurrency (welke munt dan ook, wellicht niet Bitcoin) een zeer prominente rol zal spelen.
Wil je zelf investeren in cryptocurrency, dan kan je dat doen via Binance of Bitvavo.