Virtueel Vastgoed
De vastgoedmarkt is erg flexibel, maar doorheen de jaren (eeuwen, millennia) is deze in feite fundamenteel weinig veranderd.
Het concept blijft hetzelfde: mensen moeten ergens wonen, en daarvoor moeten ze betalen, hetzij door een pand te kopen, of het te huren.
Als jij een pand bezit, kan je daar geld mee verdienen.
Erg simpel en eenvoudig te begrijpen.
Maar … de laatste jaren is de wereld steeds digitaler aan het worden, en vooral de innovatieve blockchaintechnologie begint heel wat sectoren overhoop te gooien.
De meeste mensen denken dat blockchain “alleen maar” de revolutionaire technologie is die achter Bitcoin en andere cryptocurrency zit, maar dit is heel wat meer.
Lees mijn artikel Wat is de Blockchain? voor meer informatie.
En jazeker, ook in de vastgoedmarkt begint blockchain zijn impact duidelijk te maken.
Zo zijn er eerst en vooral “echte” vastgoedtransacties die via NFTs beginnen te verlopen – een uitgebreid en interessant onderwerp, dat ik in een ander artikel zal bespreken.
Daarnaast is er ook nog de kwestie van “virtueel vastgoed”, wat we vandaag gaan bespreken.
Let op! Op dit moment is dit nog zeer “avant garde”, en is het dan ook een investering met heel wat risico … maar het kan ook gigantisch veel winst opleveren. Beleg dus nooit wat je niet kan missen, en informeer je vooraf zeer goed.
Het Metaverse
Door de opkomst van Virtual Reality (VR, of in het Nederlands Virtuele Werkelijkheid) is het mogelijk om je voor te stellen hoe “virtueel vastgoed” er in feite uit kan zien.
Voorheen kon men alleen investeren in “fysiek” vastgoed – gebouwen die je echt kan zien en aanraken.
Okay, er waren ook andere manieren zoals investeren in REITs – maar die vertegenwoordigen ook fysiek vastgoed.
Het Metaverse (niet alleen dat van Facebook, maar ook The Sandbox, Decentraland, Otherside etc) is een virtuele wereld waarin personen zich kunnen begeven door middel van hun “avatar” te besturen met een controller en te kijken via een VR headset.
Als “The Sandbox” je bekend in de oren klinkt, is dat wellicht omdat dit ook een erg interessante cryptomunt is die ik in een aflevering van Altcoin Analyse heb besproken.
Het hele concept van een metaverse kan je erg bizar lijken, en het vergt wat aanpassen, maar het is heel, heel erg waarschijnlijk dat we binnen een paar decennia allemaal in een bepaald metaverse actief zijn.
Technologie staat niet stil, en dit is wellicht waar het heen gaat.
Persoonlijk sta ik hier dubieus tegenover, en ik zie zowel de voor- als nadelen, maar hier verder op ingaan zal moeten wachten op een ander artikel.
In dit “metaverse”, om het even welk, kan je dus je eigen 3D-ervaringen maken, denk aan videogames, virtuele winkels, en – belangrijk voor dit artikel – virtueel land kopen en verkopen, via NFTs.
Virtueel Vastgoed aankopen
Virtueel vastgoed aankopen komt neer op percelen virtueel land aankopen in een virtuele wereld.
Dus an sich hetzelfde principe als “echt” vastgoed: je bezit een (virtueel) stukje land, en kan dit verkopen, verhuren of ontwikkelen.
Hier zijn een aantal sterke voordelen aan, zoals het feit dat transacties onmiddellijk gebeuren door middel van crypto en NFTs, dat je dit rechtstreeks kan regelen met een koper/verkoper, niet moet omgaan met papierwerk en derde partijen, dat je het vastgoed vanuit je luie zetel kan gaan bekijken, enzovoort.
De mogelijkheden zijn ook heel wat uitgebreider.
Bij echt vastgoed moet je rekening houden met debiele regels van de overheid, maar bij virtueel vastgoed belet niets je ervan om een kasteel te maken, of wat dacht je van Zweinstein, Mordor, enzovoort.
Je kan er een winkeltje van maken, een gigantisch reclamebord voor je bedrijf, een videogame/pretpark (met entreegeld), een digitale kunstgallerij om je kunsten tentoon te stellen, een school/academie, een ontmoetingsplaats voor rijke zakenmensen uit China, noem maar op.
Een andere optie is evenementen organiseren in het metaverse – opnieuw met een toegangsprijs.
Zo kan je een muziekarena oprichten, en bepaalde bands overtuigen (betalen) om hier te komen optreden – dus echt een live concert, waar je de avatars van de bandleden ziet bewegen, met de live stem en muziekinstrumenten.
Het lijkt me wel dat er veel mensen zullen zijn die hiervoor tickets willen kopen. Niet alleen voor de nieuwheidswaarde, maar ook omdat het gewoon makkelijk is om een live concert vanuit je luie zetel te kunnen bijwonen.
Videogamegigant Atari heeft bijvoorbeeld reeds $4 miljoen in vastgoed in The Sandbox verkocht. Snoop Dogg hetzelfde, die heeft er land gekocht en is bezig met zijn eigen virtuele assets en ervaringen op te stellen. Denk je dat hij hiermee geen geld zal verdienen?
Ik hoop dat een paar van deze voorbeelden je gedachten in werking hebben laten treden en de mogelijkheden een beetje hebben verduidelijkt.
Ja, bij virtueel vastgoed koop je in feite “niets” aan – alleen wat pixels in een fictieve, virtuele wereld – maar als je met die aankoop miljoenen mensen jouw fysiek product kan tonen (door een reclamebord), een videogame met een maandelijks lidgeld kan maken, of “the place to be” in het Metaverse kan worden, dan kan je hopelijk zien hoe je hiermee grof geld kan verdienen.
Ja, virtueel vastgoed aankopen kan gek lijken, en het kan zeker ook een kwestie van “the greater fool” worden, waarbij je in feite niets tastsbaars in handen hebt en alleen maar kan hopen dat er nog een grotere idioot is dan jij die je er mee voor betaalt, maar volgens mij zijn er hier heel wat mogelijkheden die virtueel vastgoed een erg interessante, doch voorlopig obscure en riskante, investering maken.
Tips om virtueel vastgoed aan te kopen
Virtueel vastgoed aankopen is geen kwestie van zomaar wat doen en hopen dat het geld oplevert.
Je moet onderzoek doen, en de meest belangrijke factor is, net als bij “echt” vastgoed: de locatie.
Als je een plot land hebt naast dat van Snoop Dogg, denk je niet dat je dit zal kunnen verkopen aan een hogere prijs dan je het hebt gekocht?
In het metaverse zijn er ook bepaalde interessante plekken, zogenaamde “teleportation hubs”. Je kan dit zien als de kern van een stad, en vastgoed hier is dus ook meer gegeerd en meer waard.
De grootste tip hier is dus: doe onderzoek, en weeg je opties af.
Waarom zou je virtueel vastgoed in het metaverse aankopen?
Wel, je kan er rechtstreeks geld mee verdienen door het te verkopen of verhuren – en je belegt in de technologie van de toekomst.
Je kan dit virtueel land gebruiken om games te spelen, met andere te interageren, je passies uit te oefenen, geld verdienen op honderden andere manieren, reclame-inkomsten binnen te halen door je land te verhuren aan bedrijven, enzovoort
Kan je hier heel veel geld mee verdienen?
Ja, kijk bijvoorbeeld naar Decentraland. In 2017 kon je een perceel aankopen voor $20. Begin 2022 lagen de prijzen rond de $15.000.
Een perceel naast dat van Snoop Dogg in The Sandbox? Een half miljoen dollar.
Hoe kan je virtueel vastgoed aankopen?
Virtueel vastgoed aankopen is erg vergelijkbaar in feite met NFTs aankopen.
Je eigendomsakte is een uniek stukje code op een blockchain, en die code toont je eigendom en rechten aan over dat virtuele vastgoed.
Als je dus wil beginnen beleggen in virtueel vastgoed, moet je een digitale crypto wallet hebben.
Bepaalde platforms zoals The Sandbox gebruiken hun eigen cryptomunten.
Ga naar het platform van het metaverse (de beste opties zijn Sandbox, Decentraland, Somnium Space, Cryptovoxels), en maak een account. Link je wallet, en je kan beginnen kopen en verkopen.
Een leuk weetje: net als echt vastgoed kan je hier ook vastgoedmakelaars voor gebruiken – maar deze hebben geen licentie nodig, staan niet onder een reglementering etc, dus natuurlijk moet je goed onderzoek doen.