The Psychology of Money review
Laatste update: 27 maart 2022
The Psychology of Money is een interessant boek dat ik met veel plezier heb gelezen. In dit artikel vertel ik er wat meer over.
Wat is The Psychology of Money?
The Psychology of Money (Timeless Lessons on Wealth, Greed and Happiness) is een non-fictieboek geschreven door Morgan Housel, een journalist die eerder voor The Wall Street Journal heeft geschreven.
Dit boek gaat dieper in op onze relatie met geld en hoe onze houding ten opzichte van onze financiën een cruciaal onderdeel zijn van onze eventuele welvaart.
Morgan Housel maakt het punt dat hoe je je gedraagt op financieel vlak belangrijker is dan hoe slim je bent of wat voor job je hebt.
Doorheen het boek geeft hij allerlei concrete voorbeelden die dit staven.
Samenvatting The Psychology of Money
In mijn eindoordeel zal ik alle lessen van dit boek samenvatten in een concrete zin, maar laten we eerst eens kijken naar de 3 grootste kernpunten die Housel aanhaalt.
1. Weet wanneer je genoeg hebt
Geld verdienen is natuurlijk zeer leuk. En eens je een aantal bronnen van passief inkomen hebt, moet je daar zelfs niet heel veel meer voor doen.
Maar … wanneer is het genoeg?
Veel mensen weten niet wat ze precies willen, wat hen gelukkig maakt.
En hierdoor baseren ze zich op anderen, ze bepalen hun “succes”, hun financiële geluk, op wat andere mensen bezitten.
Heeft de buurman een nieuwe wagen, dan zijn veel mensen geneigd om er ook eentje aan te kopen.
In het Engels heet dit “Keeping up with the Joneses”.
Zo kan je niet gelukkig zijn, want er is altijd iemand die meer heeft. Als je naar anderen kijkt om te bepalen wat genoeg geld is voor jou, zal je nooit genoeg hebben.
De les hier is simpel: Vergelijk je niet met anderen. Focus op wat jij wil en kan, en spiegel je niet aan andere mensen.
Neem geen nutteloze risico’s om een niveau van welvaart te behalen waar je zelf in feite niets aan hebt. Weet wanneer je genoeg hebt.
Warren Buffet heeft dit ook mooi geformuleerd:
Riskeer nooit wat je hebt en nodig hebt voor iets dat je niet hebt en niet nodig hebt
Een ander aspect van dit punt is dat je ook niet zomaar de beleggingsstrategie van iemand anders moet overnemen.
Jij bent immers uniek, en niemand heeft jouw achtergrond en houding ten opzichte van geld.
Wat jij nodig hebt, hoe je over geld denkt, en hoe je je financiële dromen kan bereiken zijn volledig individueel.
Op deze site heb ik het portfolio gedeeld van een aantal bekende beleggers zoals Warren Buffet, Ray Dalio en John Bogle, maar een dergelijk portfolio is niet geschikt voor iedereen.
Als je ouder bent en reeds een vermogen hebt, wil je minder risico en zal je dus een lager rendement krijgen.
Als je jonger bent en je vermogen nog moet opbouwen, zal je wat meer risico lopen omdat je een hoger rendement wil.
Kortom: denk goed na over wat je wil, en op welke termijn je dit wil bereiken.
En stel dan een beleggingsstrategie op die perfect bij jou past. En hou je daar dan aan.
2. Alles heeft een prijs
Wanneer je een bepaald product wilt, heb je meerdere opties. Je kan het gaan kopen en ervoor betalen, of je kan het stelen.
De meeste mensen kiezen voor de eerste optie, want ze beseffen dat er een prijs aan dat product hangt, en dat ze die moeten betalen.
Maar als het op investeren aankomt, zijn er veel die winst willen, zonder hiervoor te moeten “betalen”.
Je moet betalen hier niet letterlijk nemen, de auteur bedoelt meer de mentale prijs die erbij komt kijken.
De prijs die je moet betalen om winst te maken op de beurs is de volatiliteit.
Op lange termijn zal je winst maken, maar de beurs zal gedurende die periode in meerdere beren- en stierenmarkten terecht komen, met zonder twijfel een paar crises hier en daar.
Dat betekent dat je rationeel moet beleggen, niet emotioneel.
Je moet beseffen dat je sowieso, bijna gegarandeerd, op een bepaald moment in je investeringsleven (en wellicht meerdere keren) met serieuze (tijdelijke) verliezen zal geconfronteerd worden.
Je moet de discipline hebben om te blijven volhouden, zelfs als je beleggingen sterk in waarde dalen.
3. Surprise, motherfucker!
Om verder te gaan op het vorige punt, stelt Housel dat grote gebeurtenissen die onze maatschappij en geschiedenis vorm geven, onmogelijk te voorspellen zijn.
Denk aan de Grote Depressie, of meer recent COVID-19.
Dergelijke zaken zijn “Black Swan events”: zeldzaam, met een extreme impact, en slechts verklaarbaar nadat ze zijn voorgevallen.
Het punt hier is dat je je hier geen zorgen over moet maken, je kan immers onmogelijk perfect voorspellen welke Black Swans er ons in de toekomst te wachten staan, en wanneer die zullen voorvallen.
Het enige dat je kunt doen is jezelf gewoon mentaal en financieel voorbereiden op zoveel mogelijk rampscenario’s.
Persoonlijk doe ik dat door niet voor anderen te werken, niet op een pensioen te vertrouwen, uit het Westen te verhuizen, en meerdere bronnen van passief inkomen op te stellen, uit meerdere diverse landen.
Hopen dat alles wel zal meevallen of dat je op tijd zal kunnen reageren is een zwakke en feilbare strategie.
Eindoordeel The Psychology of Money
The Psychology of Money is een leuk boek, en ik kan het zeker aanraden.
De kern van dit boek komt gewoon neer op: investeer je geld zo snel en zo lang mogelijk op een manier die bij jou past, en wees niet bang voor de onvermijdelijke pieken en dalen van de markt.
Dit zijn concepten die ik doorheen meerdere artikelen op deze site reeds meermaals heb aangehaald, dus zoals je je wel kunt inbeelden ben ik het daar sterk mee eens.
Beleg regelmatig via indexfondsen of ETFs (met lage kosten) en hou die gewoon vast voor de rest van je leven. Herinvesteer de dividenden, en laat rente op rente (compound interest) je gewoon rijk maken.
Nogal een eenvoudige kijk op geld, maar dit is wel een aanpak met (historisch gezien) bijna gegarandeerd winst.
Wat ik uit het boek heb meegenomen is dat ik min of meer goed bezig ben, want dat is ook mijn persoonlijke aanpak, die ik mensen probeer aan te leren via deze site of mijn boek Financieel Onafhankelijk Worden.
Wil je zelf ook beginnen beleggen in ETFs, dan kan ik je aanraden om dit te doen via de Nederlandse lagekostenbroker DEGIRO, waar ik zelf ook bij beleg.