De toekomst van vastgoed
Laatste update: 27 maart 2022
De huidige status van vastgoed
Investeren in vastgoed is op dit moment nog steeds een zeer goed idee, zowel voor beginners als voor professionele beleggers.
Je kan er heel wat winst mee maken, en op een aantal manieren.
Ten eerste is er de optie om fysiek vastgoed aan te kopen, dus een huis, appartement, of ander soort gebouw.
Je kan dit dan verkopen voor winst, of verhuren voor een passief inkomen.
Persoonlijk ben ik fan van het te verhuren, zoals ik heb uitgelegd in Vastgoed verkopen of verhuren, maar verkopen is zeker ook een optie.
Investeren in vastgoed in België en Nederland is geen goed idee, naar mijn mening, omdat het duur is met een gemiddeld tot laag rendement, je er hoge belastingen op moet betalen, de huurder veel rechten heeft, er heel wat papierwerk mee gemoeid gaat … en omdat de Westerse wereld in verval is.
Een betere optie is vastgoed aankopen in opkomende streken in de wereld, zoals in Latijns Amerika of Zuidoost Azië.
Ook landen waar je niet meteen aan zou denken zoals Georgië zijn geschikt, wegens een erg goed rendement en betere voorwaarden.
Lees er alles over in Beste land om in vastgoed te investeren.
Een andere mogelijkheid om geld te verdienen met vastgoed is op indirecte manier, via het investeren in REITs.
Dit staat voor Real Estate Investment Trust, en komt neer op geld beleggen in een fonds dat in vastgoed belegt.
Zo krijg je rendement van de vastgoedsector, zonder persoonlijk met echt fysiek vastgoed in aanraking te komen. Een prima optie voor digital nomads!
Kortom, de huidige status van investeren in vastgoed is vrij degelijk.
De markt doet het over het algemeen goed, en mits je goed onderzoek doet kan je er zeker veel geld mee verdienen.
Wat is de toekomst van vastgoed?
Wat de toekomst van vastgoed zal zijn is uiteraard koffiedik kijken, want er kunnen altijd onvoorziene situaties voorvallen zoals de crisis van 2008.
Dit is dus pure speculatie, maar we kunnen wel al eens kijken naar huidige trends en wat die waarschijnlijk zullen betekenen.
1. Demografische factoren
Om te beginnen kunnen we kijken naar de groeiende bevolking.
Er zijn momenteel bijna 8 miljard mensen op de wereld, en naar verwachting zullen we de kaap van 10 miljard bereiken in iets minder dan 30 jaar.
Ongeveer 66% van die groei zal in Afrika zijn, en Subsahara-Afrika zal bijna 4 miljard mensen tellen, een verdubbeling van de huidige cijfers.
Nogal gek, en natuurlijk zijn er heel wat redenen hiervoor, waaronder een gebrek aan hoogstaande opvoeding, vasthouden aan tradities en bijgeloof, en een katholieke-kerk-geïnspireerde en aangemoedigde vrees voor condooms.
Wat dat wil zeggen is dat investeren in vastgoed in Afrika (zoals ik reeds besproken heb ik mijn gelijknamig artikel) wellicht zeer profijtig zal worden.
Er komen steeds meer mensen bij, en die moeten ergens wonen.
Meer en meer mensen trekken weg van de hutjes op de savanne en beginnen in steden te wonen, en vooral in landen zoals Ghana en Tanzania zijn er prima opties om daar geld uit te slaan.
Natuurlijk blijft het Afrika, en komt er dus redelijk wat risico kijken bij een dergelijke investering.
De meeste landen daar zijn erg gevaarlijk in relatieve termen, met onstabiele overheden, corruptie, noem maar op.
Veel Afrikanen zullen ook de oversteek naar Europa wagen, en dus zal de populatie daar ook stijgen – ondanks de dalende geboortecijfers bij inheemse Europeanen.
Omdat land beperkt is, en de bevolking niet, zullen we een overgang zien van een situatie waarin de meeste mensen in huizen wonen naar meer en meer appartementen.
We kunnen niet horizontaal blijven bouwen, dus zal het verticaal moeten.
Je kan doorgaans meer geld verdienen door in een appartement te investeren in vergelijking met een huis, dus daar zit volgens mij de meeste toekomstige winst.
Ook Azië (buiten Japan) en Latijns Amerika zullen mooi toenemen in bevolkingsaantal.
2. Sociaalpolitieke overwegingen
Het Westen is in verval.
Dit is helaas niet gewoon de mening van een idiote blogger, maar er zijn heel wat factoren die dit ondersteunen.
Ik ben op dit moment een boek aan het schrijven over dit onderwerp, dus ik heb er heel wat onderzoek naar gedaan, maar deze blog is niet de plek om dit te bespreken.
Ga naar Escaping the West als je meer wil weten.
Wat dit voor effect zal hebben op vastgoed in het Westen is niet geheel duidelijk.
Inflatie zal wellicht toenemen, en dan zijn activa’s zoals vastgoed een zeer goede optie om je geld in te investeren.
Je kan immers je huurprijzen verhogen, en zo de inflatie voor blijven.
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat er meer en meer mensen het Westen zullen verlaten, en dat je dus een probleem zal hebben met bezetting van je vastgoed.
Dat kan dan weer gecompenseerd worden door de groeiende immigratiegolven.
Overheden zullen ook steeds strenger worden en meer regels en quota opleggen, net als een toename in belastingen … en die zijn al zo hoog in het Westen. Geen goed teken dus.
De toekomst van vastgoed conclusie
Investeren in vastgoed zal wellicht een goed idee blijven in de toekomst, maar nog meer dan vandaag de dag is het zaak dat je dit elders in de wereld doet.
Niet alleen zal je er meer rendement op krijgen, je zal ook de negatieve gevolgen kunnen vermijden die met de val van het Westen in de komende decennia komen.
Speculatie en controversiële ideeën terzijde, de feiten zijn dat de wereldwijde populatie zal toenemen (vooral in Afrika, maar door immigratie ook in Europa), en meer en meer mensen in appartementen zullen gaan wonen.
Gebruik deze kennis om wijze investeringen in vastgoed te maken.
Persoonlijk is mijn plan om vastgoed te bezitten op meerdere continenten.
Om te beginnen in Zuidoost-Azië, dan in Latijns Amerika, en dan misschien in Georgië of een ander land waar ik een vlag heb.