Is beleggen in goud verstandig?
Laatste update: 31 maart 2022
Wat is investeren in goud?
Investeren in goud komt simpelweg neer op geld beleggen in de goudsector.
Goud is een onderdeel van menig portfolio, vanwege meerdere redenen.
Je kan dezelfde principes en de voor- en nadelen die ik ga bespreken ook toepassen op de andere twee populaire edelmetalen zilver en platinum.
Er zijn een aantal manieren waarop je kan geld investeren in goud. De meest voorname zijn:
1. Fysiek goud aankopen
Fysiek goud aankopen is de meest populaire en bekende methode om erin te investeren.
Je koopt letterlijk fysiek goud, dat je dan in handen krijgt en ergens kan/moet bewaren. Je bent ook de legale eigenaar.
Ik begrijp de aantrekkingskracht hiervan, je koopt iets dat waardevol is en dat je kan zien en vasthouden.
In tegenstelling tot de meer abstracte investeringsvormen zoals aandelen en ETFs, is investeren in fysiek goud (munten, blokken) iets dat de meeste mensen begrijpen en vertrouwen, want dit is al duizenden jaren aan de gang.
Dit is de meest simpele vorm van beleggen, er komt geen derde partij aan te pas, zoals een broker of een bank of iets dergelijks, alleen jij en een verkoper (of koper) van goud.
Het is vrij goedkoop om je goud op te slaan, je kan ergens een kluis huren, of het gewoon thuis in een kluis of in een put in de tuin bewaren.
Het feit dat je precies weet hoeveel je investering waard is op elk moment is ook zeer geruststellend.
Bij een ETF of een speculatie in goud heb je slechts een idee bij benadering.
Maar als je bijvoorbeeld 1 kilo fysiek goud hebt, kan je gewoon online opzoeken hoeveel dat momenteel waard is en je weet precies hoeveel geld je – letterlijk – in handen hebt.
2. Goud ETFs
Zoals uitgelegd in het artikel Wat is een ETF?, is een ETF een Exchange-Traded-Fund, een beleggingsinstrument dat de prestatie van een bepaalde index (of indexfonds) probeert te evenaren.
Met andere woorden: je belegt op de beurs in een fonds dat in goud investeert.
Als de prijs van goud stijgt, volgt de waarde van het ETF. Dit is een eenvoudige vorm van investeren in goud, je kan dit doen via je computer, waar ook ter wereld.
Een voordeel (en nadeel) hiervan is dat je geen fysiek goud in handen hebt.
Je moet er dus ook geen zorg voor dragen of betalen om het ergens te bewaren.
Wel moet je bepaalde fondskosten betalen, zowel bij aankoop als jaarlijks voor het beheer.
Meestal is dat een verwaarloosbaar getal, maar het is zeker een factor.
Net als mijn andere ETFs, kan je in goud beleggen bij DEGIRO in 3 stappen:
- Maak een account bij DEGIRO
- Stort geld op je rekening
- Zoek het gewenste ETF op en koop het
Is er een beste goud ETF? Laten we ze eens overlopen.
Als je wil beleggen in goud via DEGIRO, kan je hiervoor naar Trackers gaan en “gold” intypen.
Zet de beurs even op Euronext Amsterdam (zodat je in euro koopt en geen conversiekosten krijgt). We krijgen dan deze opties:
Zet nu de lopende kosten zo laag mogelijk.
Dan komen we uit bij Source Gold ETC (Invesco Gold ETF, SGLD / IE00B579F325).
Ik heb deze ETF besproken in ETF uitgelicht: Invesco Physical Gold ETC (IE00B579F325).
Mooie opbrengst! De coronacrisis heeft er ook amper een invloed op gehad, want ondanks een dip in midden maart, was de prijs weer op zijn vorig niveau twee weken later.
3. Speculeren
Je ook gaan speculeren op de goudprijs via, bijvoorbeeld, eToro.
Dit is hetzelfde principe als copytrading met cryptocurrency, en je kan dus ook een copytrader volgen die in goud investeert.
Dit is een prima optie om in goud te beleggen, volgens mij zelfs beter dan beleggen in een ETF, want bij eToro kost je dat weinig tot niets.
Het is ook zeer simpel om te doen, je hoeft geen onderzoek te verrichten naar wat de beste goud ETF is, en je kan zeer eenvoudig de status van je belegging volgen.
4. Goudmijnen
Tot slot nog een redelijk riskante vorm van belegging, maar eentje die je potentieel veel winst kan opleveren: je kan investeren in bedrijven die ofwel een goudmijn uitbaten, ofwel op zoek zijn naar goudmijnen.
Uiteraard begrijp je dat je bij dat laatste geval veel risico loopt om je geld te verliezen, indien dat bedrijf niets ontdekt.
Maar als ze wel een letterlijke goudmijn ontdekken, deel je ook in de riante winst.
In tegenstelling tot de bovenstaande opties heb ik hier geen ervaring mee, dus ik kan je ook geen aanbevelingen geven.
Als je hier interesse in hebt, kan ik je aanraden om eerst zeer grondig onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden.
Voordelen beleggen in goud
- Je maakt je portfolio meer divers: alleen maar in aandeel-ETFs, vastgoed of obligaties investeren kan een goed idee zijn … tot die markten het slecht doen. Een deel van je portfolio in goud beleggen zorgt ervoor dat je meer divers bent, en dus ook:
- Goud dekt het risico van financiële markten: aandelen en ETFs zijn op zich risicovol. Het rendement is ook hoog, en je kan er een passief inkomen mee vergaren, maar als de markt het slecht doet zal je blij zijn dat je een deel van je geld in veilig, betrouwbaar en stabiel goud hebt gestoken. Dit is immers niet gelinkt aan de beurs. Als we even naar de portfolioverdeling van Ray Dalio kijken, zien we dat hij aanraadt om 7,5% van je portfolio aan goud te spenderen, om je risico zo veel mogelijk te spreiden.
- Geld investeren in goud compenseert inflatie: inflatie is een gigantisch probleem op lange termijn, en volgens mij de primaire reden waarom het waanzin is om 1) een job uit te voeren met een vast inkomen, 2) geld te sparen en 3) te betrouwen op een pensioen. Maar dat alles heb ik besproken in De impact van inflatie, dus ik ga er hier niet opnieuw in detail op in. Goud stijgt in waarde doorheen de jaren en zorgt ervoor dat je de inflatie kan voorblijven. Je spaargeld zal binnen X aantal jaren veel minder koopkracht hebben dan het nu heeft. Had je je spaargeld volledig in goud gestoken, zou dat goud binnen X aantal jaren meer waard zijn, en heb je dus niet aan koopkracht ingeboet.
- Goud is een zeer makkelijk converteerbare / liquide investering: fysiek goud is een belegging die je van de ene dag op de andere kan omzetten in fiatgeld. Als je plots geld nodig hebt maar al je geld zit in obligaties of vastgoed, zal het een tijdje duren alvorens je dat kan omzetten in cash geld. Beleggingen in goud daarentegen kunnen, in het geval van fysiek goud, naar een koper worden gebracht en meteen verkocht worden.
- Er is een sterke en globale vraag naar goud: goud is een globaal gegeerd goed. Of je nu in Nederland, België, Turkmenistan of Japan woont, overal hebben mensen wel interesse in goud.
- De goudprijs stijgt op lange termijn altijd: op lange termijn stijgt goud met gemiddeld 9% in waarde elk jaar. Dat is iets minder dan de beurs, maar zeker geen slechte opbrengst.
- Als de maatschappij in elkaar stort, kan je je goud gebruiken om eten te kopen. Klinkt een beetje belachelijk, maar wat als de economie effectief in elkaar stort? Het hele fiatgeldsysteem is gebaseerd op schuld, er zit geen enkele intrinsieke waarde achter. Dat is volgens mij niet houdbaar, en als we naar het verleden kijken zijn situaties met centrale banken die bijna ongelimiteerd geld kunnen printen altijd ontspoord (kan je opzoeken als je mij niet gelooft). De enige vaste waarde sinds het begin van de mensheid (min of meer) zijn intrinsiek waardevolle en zeldzame metalen en stenen, die globaal erkend worden als betaalmiddel.
Nadelen beleggen in goud
- Goud brengt niets op, er is geen stroom van inkomen. Ja, het stijgt in waarde elk jaar, net als vastgoed en aandelen, maar in tegenstelling tot die activa’s brengt goud geen stroom van passief inkomen binnen. Dat is niet meteen rampzalig, goud heeft andere voordelen, maar als je je geld investeert met het oog op een passief inkomen te vergaren, moet je hier zeker rekening mee houden.
- De goudprijs kan nogal volatiel zijn op korte termijn, net als cryptocurrency en aandelen. Niet echt een gigantisch belangrijke factor volgens mij, want investeren op korte termijn is voor mij geen goed idee, dus ik kijk alleen naar de grafiek van jaren tot decennia, dat is wat telt.
- Als je fysiek goud hebt, moet je dat ergens bewaren. Als dat bij de bank of elders in een kluis is, moet je hier wellicht voor betalen. Als je dat bij je thuis doet, kan dat gestolen worden. Dit brengt ook een probleem naar voren voor digital nomads, of gewoon financieel onafhankelijke mensen die om de zoveel jaar op een andere locatie gaan wonen. Een paar kilo goud meesleuren is niet altijd een goed idee. Uiteraard kan je gewoon beleggen in een goud-ETF of speculeren op de markt!
Is beleggen in goud verstandig?
Beleggen in goud is over het algemeen verstandig, vanwege de volgende factoren:
- Het draagt bij tot meer portfolio diversificatie. Het is een veilige belegging om de meer risicovolle aspecten van je portfolio én inflatie tegen te gaan
- Je kan op een betrouwbare, eenvoudige en snel liquideerbare manier gemiddeld 9% winst maken per jaar
- Er zijn een viertal methodes om te investeren in goud, afhankelijk van je situatie, voorkeuren en risicotolerantie
Dat gezegd zijnde moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat er ook nadelen aan verbonden zijn, voornamelijk dat fysiek goud een probleem kan vormen als je veel reist, en dat goud geen bron van passief inkomen opbrengt.
Over het algemeen is beleggen in goud verstandig en een deel van je portfolio aan goud spenderen een goed idee. Hoe je dat doet, en in welke mate, moet je zelf inschatten en in je investeringsplan opnemen.
Beleg aan lage kosten
Bezoek DEGIROLET OP! Met beleggen kan je altijd je inleg verliezen, dus investeer alleen wat je kan missen.