Altcoin Analyse 9: Fantom (FTM)
Wat is Fantom (FTM)?
Fantom is een geavanceerd, open-source platform voor slimme contracten voor digitale assets en apps, gebaseerd op een blockchain protocol (Lachesis).
Met andere woorden, het Fantom platform is sterk gedecentraliseerd en opereert via een consensus mechanisme.
De leden zijn de baas, er zijn geen leiders of centrale instanties die het platform beheren en besturen.
Er is een specifieke cryptomunt die aan Fantom vasthangt (FTM), maar dit crypto-platform is zoveel meer.
Je kan Fantom in simpele termen zien als een platform waarop tal van gedecentraliseerde applicaties (op dit moment meer dan 200) kunnen worden gebouwd en gebruikt door om het even wie.
Het is volledig toestemmingsloos en open-sourced, wat betekent dat je aan niemand moet vragen of je een app mag beginnen ontwikkelen of gebruiken op het platform.
Fantom-apps zijn erg gevarieerd, en je kan er terecht voor alles zoals financiële zaken (lenen), NFTs, en wallets, op een zeer snelle en goedkope manier.
Dit platform probeert een oplossing te bieden voor een bekend blockchain-probleem:
Huidige blockchaintoepassingen moeten een compromis maken tussen schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie.
Bitcoin is bijvoorbeeld gericht op decentralisatie en veiligheid, wat het minder goed maakt voor snelle betalingen, data transfer, handel in assets, of andere dagelijkse transacties.
Fantom richt zich op zeer snelle transacties, zonder veiligheid en decentralisatie op te offeren, want het is beveiligd door “Proof-of-Stake” (crypto staking).
Er zijn reeds duizenden dagelijkse gebruikers, dus het is duidelijk dat dit platform veel sterke voordelen kan bieden.
Naar mijn mening is “DeFi” wellicht een van de meest prominente toepassingen.
Decentralized Finance biedt immers de mogelijkheid om geld te verhandelen, lenen en uit te lenen (om er rente mee te verdienen) op een volledig gedecentraliseerde en veelal anonieme manier, waarbij transacties ogenblikkelijk gebeuren en bijna niets kosten.
Als je hiermee wil beginnen, moet je eerst wat Fantom kopen, dit in je wallet steken, daar fUSD mee kopen (een stablecoin die 1:1 vasthangt aan de USD), en dan uiteindelijk fUSD gebruiken om te handelen.
Waar kan je de Fantom coin (FTM) kopen?
Je kan de Fantom coin FTM aankopen via de meeste crypto brokers, zoals Binance en Bitvavo.
Dit kost niet veel, de huidige waarde ligt rond de 30 cent.
Zelf heb ik er een paar honderd bij Bitvavo gekocht, die de laatste tijd sterk in waarde zijn gedaald, net als elke andere cryptomunt wegens de recente beermarkt:
Aan de andere kant heb ik via ProfitFarmers wel mooie winst gemaakt ermee:
Dit semi-automatische crypto tradingplatform heb ik besproken in Crypto Trading met ProfitFarmers, en als je iets actiever bezig wil zijn met crypto, kan ik het van harte aanraden.
Fantom beoordeling en analyse
Ik zie Fantom als een noodzakelijke volgende stap in de technologische evolutie waar we wellicht onvermijdelijk heen gaan.
Vooral DeFi is iets waar we niet meer omheen kunnen.
In onze globale en steeds duurder wordende wereld is een ouderwets betaalsysteem met allerlei tussenlagen niet meer levensvatbaar.
Mensen willen steeds snellere transacties, en willen hier ook geen stevige onkosten voor betalen – niet als er betere alternatieven zijn, zoals transacties via de blockchain.
Fantom vult die niche in, en doet dat op een zeer efficiënte en interessante manier.
Het concept van een transparant, vergunningsloos en open-sourced systeem is zo tegengesteld aan wat we gewoon zijn uit het verleden, en het zal dus nog een tijdje duren voor de meerderheid van de bevolking de kracht, de elegantie en de mogelijkheden ervan zullen beseffen.
Investeren in de Fantom coin FTM zal dus niet alleen (waarschijnlijk) een goede langetermijnsinvestering zijn, je koopt er ook een stukje van de toekomst mee.
Als je zelf wat FTM wil aankopen, kan dit via Bitvavo of Binance, en als je er actiever in wil handelen via een semi-automatische crypto bot, geef ProfitFarmers dan eens een kans.