Beste crypto wallet
Laatste update: 27 maart 2022
In dit artikel leg ik even kort en eenvoudig uit wat crypto wallets precies zijn, en dan vertel ik je wat de beste crypto wallet is.
Wat zijn crypto wallets?
Een cryptocurrency wallet kan je (ruw en redelijk incorrect) vertalen als een “cryptocurrency portefeuille”: een apparaat, softwareprogramma, online dienst of fysiek medium waar je publieke/private sleutels voor je cryptomunten worden bewaard.
Het is dus niet echt een portefeuille maar meer een sleutelbos.
Die sleutelbos kan in verschillende vormen komen, hoofdzakelijk op te delen in Hardware-wallets en Software-wallets.
Bij Software-wallets (ook bekend als een “hot wallet”, voor online opslag) moet je denken aan een programma op je computer waar je cryptocurrency wordt bewaard.
Het is ook mogelijk dat je een wallet hebt op een online tradingplatform zoals Binance of Coinbase.
Een Hardware-wallet (“cold wallet”, voor offline opslag) is een fysiek medium waar je crypto op wordt bewaard.
Dit kan een externe harde schijf of een USB-stick zijn, maar ook een stukje papier met een QR-code, of zelfs een handgeschreven code.
De “sleutels” zijn stukjes cryptografische code.
Je hebt een persoonlijke sleutel, waar alleen jij (idealiter) toegang tot hebt en waarmee je je cryptocurrency kan uitgeven en gebruiken.
Er is ook een publieke sleutel, die je kan gebruiken om aan anderen te delen en die zij dan kunnen gebruiken om jou cryptocurrency te geven.
Wat is de beste crypto wallet?
Wanneer je het hebt over de “beste crypto wallet” moet je ook rekening houden met de context en de situatie.
Er is immers geen “one size fits all” antwoord hier.
Voor iemand die gewoon als amateur een paar duizend euro belegt in Bitcoin is het wellicht voldoende om gewoon een software wallet te hebben op de computer, of zelfs die crypto te bewaren op een cryptoplatform.
En hoewel die laatste optie veruit de eenvoudigste is met het minste moeite, is het ook veruit de minst betrouwbare en veilige.
Cryptoplatformen worden immers dagelijks aangevallen door hackers en hoewel de beveiliging immens sterk is, kan je niet ontkennen dat je toch risico loopt dat je crypto gestolen kan worden door een hacker.
Gebruik deze optie dus niet als je echt grote sommen cryptocurrency hebt.
In dat geval moet je op zijn minst een software-wallet op je computer installeren, en liefst van al meerdere hardware-wallets gebruiken.
Stel nu dat je 100 Bitcoin hebt.
Een vijftal jaar geleden was dit ongeveer €50.000 waard, een redelijke som maar ook niet om van achterover te vallen.
Je zou dit dus perfect gewoon op je computer kunnen laten staan.
Maar vandaag de dag zou dat een slordige €3 miljoen zijn, een som waar je toch al eens wat moeite voor zou doen.
In dat geval is het een wijs besluit om meerdere hardware-wallets aan te kopen en je cryptocurrency op te splitsen.
Dit zijn de beste hardware wallets op dit moment:
- Ledger Nano X: Dit is ongetwijfeld de meest populaire “cold” wallet op de markt, en ondersteunt meer dan 1500 cryptomunten. De veiligheid is van het hoogste niveau, en je kan het gebruiken zowel op je desktop als via je mobiele telefoon.
- Trezor Model T: Met onbeperkte opslag en ondersteuning van meer dan 1600 cryptomunten is de Trezor zeker een goede optie.
- Ledger Nano S: Dit is een kleinere en goedkopere versie van de Nano X
En wat betreft software wallets kan je terecht bij:
- Exodus: Dit is een volledig gratis toepassing die erg eenvoudig te gebruiken is, ook voor beginners. Er worden slechts 100+ cryptomunten ondersteund, en het is natuurlijk minder veilig dan een hardware wallet, maar als dagelijks (kleine) transacties met crypto wil uitvoeren is dit een ideale optie. Wat meer is, via Exodus kan je zelfs transacties uitvoeren zonder naar een platform te moeten gaan.
- Mycelium: Vergelijkbaar met Exodus, Mycelium is ook geschikt voor dagelijkse transacties via je mobieltje, met een simpele lay-out en een interne ruilmarkt. Je kan Mycelium aan hardware wallets van Ledger en Trezor koppelen.
Samenvatting
Kortom, als je cryptocurrency hebt kan je ervoor kiezen om die op te slaan via de volgende opties, waarbij nummer 1 erg simpel en eenvoudig is maar ook potentieel onveilig, en nummer 3 het omgekeerde:
- Een cryptotradingplatform
- Een software (“hot”) wallet
- Een hardware (“cold”) wallet
Als je zelf maar een beetje crypto hebt, kan je die wellicht zonder problemen opslaan op een cryptotradingplatform zoals Binance, maar vanaf je aanzienlijke sommen begint te bezitten, is een hardware wallet ten sterkste aangeraden.