Five Flags

Five Flags

Laatste update: 27 maart 2022

Ik ga uitleggen wat Five Flags precies is, hoe je dit kan toepassen in je eigen leven, en geef je tot slot een concreet voorbeeld.

Wat is Five Flags?

Five Flags is het concept van je leven te internationaliseren door je verblijf, burgerschap, investeringen, bankrekeningen en legale locatie van je eigen zaakjes over verschillende landen te verspreiden.

Het is een vorm van diversificatie.

Een dergelijk concept heeft als doel om je zo goed mogelijk in te dekken, zodat je nooit afhankelijk bent van slechts 1 land.

Als er iets met dat land zou gebeuren, zou je immers alles verliezen.

Stel nu bijvoorbeeld dat je al je vlaggen alleen in Nederland hebt staan.

Je woont er, je bent er legale burger, en je investeringen, bankrekeningen en eigen zaakjes zijn daar ook allemaal gevestigd.

Wat als Nederland ten onder gaat?

Wat als de Nederlandse staat beslist jouw sector meer te belasten, of als je in de legale problemen komt en jouw bankrekeningen bevroren worden? Wat als je je burgerrechten verliest?

Allemaal onwaarschijnlijke scenario’s, maar er is een niet-onbestaande kans dat ze voorvallen.

In dergelijke gevallen verlies jij alles.

Je bent afhankelijk van Nederland, en alle problemen die dan voorvallen in dat land, hebben een vernietigend effect op jouw geluk.

Als je mijn site al een tijdje volgt, weet je dat ik voortdurend hamer op diversificatie.

Beleg niet alles in 1 ding, zet niet alles in op 1 eigen bedrijfje, vertrouw niet op 1 bepaalde sector of 1 bepaald land.

En naarmate de onvermijdelijke val van het Westen (Europa, Canada en de Verenigde Staten) dichterbij komt, wordt een concept zoals Five Flags des te belangrijker.

Hoe kan je Five Flags toepassen in je eigen leven?

Five Flags toepassen in je eigen leven is simpel in theorie, maar vergt heel wat werk, tijd en (helaas in veel gevallen) geld.

Idealiter verspreid je je verblijf, burgerschap, investeringen, bankrekeningen en eigen bedrijfjes over minstens 5 verschillende landen.

Deze kunnen overlappen, je kunt dus een bankrekening hebben in de landen waar je legaal verblijft en zaken doet, maar het is beter dat je daar bovenop nog een bankrekening hebt in een land waar je geen andere vlag hebt.

Alles gespreid houden, met hier en daar wat overlapping.

Bijvoorbeeld: Je woont in land A, hebt een paspoort van landen A en B, hebt investeringen in landen A, B, C,  eigen bedrijfjes in A, B, C en D en bankrekeningen in landen A, B, C, D en E.

Dat is een beter scenario dan bijvoorbeeld wonen in land A, een paspoort van A en B hebben, en je investeringen, bankrekeningen en eigen bedrijfjes ook in A en B te hebben.

Dat is natuurlijk een goede eerste stap, maar zal op lange termijn bijlange niet voldoende zijn.

Laten we even vlag per vlag bekijken en uit de doeken doen hoe je die kan planten.

1. Legaal verblijf

Hiermee bedoel ik dat je een verblijfsvergunning hebt voor een aantal landen.

Als inwoners van de EU zitten we meteen in een goede situatie, want met een Europees paspoort kan je legaal verblijven in tientallen landen.

Helaas alleen binnen de EU, en al die landen zijn gelinkt, dus dat is zeker niet voldoende.

Ik kan je aanraden om een verblijfsvergunning te halen van minstens 1 ongerelateerd land, zodat je daar altijd heen kan zonder rekening te moeten houden met het aanvragen en verlengen van allerlei visa.

Interessante landen waar je op relatief eenvoudige en snelle manier een verblijfsvergunning kan halen zijn:

  • Panama
  • Colombia
  • Uruguay
  • Maleisië

2. Burgerschap

Burgerschap is nog iets anders van een verblijfsvergunning hebben.

Als je burger bent van een land, kan je er een paspoort van halen.

Dat geeft je allerlei rechten, en er komt ook een verblijfsvergunning bij kijken.

Een tweede paspoort halen is dus een stapje hoger op de ladder, en zal doorgaans ook langer duren om te halen (vaak meerdere jaren tot zelfs decennia) of gewoon veel kosten.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat als je een paspoort hebt van een land dat lid is van een bepaalde groep (denk aan de EU, ASEAN of Mercosur), je eenvoudig kan reizen naar de andere landen.

Heb je bijvoorbeeld een paspoort van Uruguay, dan kan je ook gewoon reizen naar Paraguay, Argentinië en Brazilië (dit is misschien ook het geval bij een verblijfsvergunning).

In mijn boek Financieel Onafhankelijk Worden geef ik op het einde van het boek een lijstje van criteria waaraan je moet voldoen om werkelijk financieel onafhankelijk te zijn – hier komt ook geografische onafhankelijkheid bij kijken, en een tweede paspoort staat op die lijst.

Het is niet eenvoudig om dat te halen, maar burger zijn in een land dat niet gerelateerd is aan je moederland is een zeer goed idee.

Je kan dit zeker combineren met een verblijfsvergunning, want dat is vaak een vereiste om burgerschap te verkrijgen.

Na jarenlang in een land te verblijven kan je in een aantal gevallen “genaturaliseerd” worden en zo je burgerschap verkrijgen.

Dit kan bijvoorbeeld in Argentinië en Peru (na 2 jaar), Canada, Ecuador en Israël (3 jaar) en dan nog een heleboel andere landen waar het kan na 5 jaar, zoals Barbados, Chili, Fiji, Thailand, Uruguay, Malta en Japan.

Een paspoort kopen is ook mogelijk, maar kost je vaak veel geld (honderdduizenden euro’s). Je kan dit doen in bijvoorbeeld Cyprus, Malta en Vanuatu.

3. Investeringen

Het moge duidelijk zijn dat ik voorstander ben van je investeringen te verspreiden over de hele wereld.

Dit is iets dat ik in meerdere artikelen over beleggen al heb aangehaald, bijvoorbeeld door het beleggen in gevarieerde ETFs, zoals bijvoorbeeld:

Je kan ook investeren in bedrijven in andere landen, zoals bijvoorbeeld aandelen aankopen in het Japanse Nintendo, een Amerikaanse oliebron, of een desalinatiebedrijf in Israël.

Maar wat meteen naar voren komt (althans bij mij) is het aankopen van vastgoed in meerdere landen.

Dat is relatief eenvoudig, er zijn tal van goede opties hiervoor (bekijk de reeks Vastgoed doorheen de Wereld) en je kan er in bijna alle gevallen goed mee verdienen.

Op basis van een aantal factoren heb ik de volgende landen aangedragen als beste opties om te investeren in vastgoed:

  1. Georgië
  2. Kazakhstan
  3. Uruguay
  4. Kroatië
  5. Mongolië
  6. Vietnam
  7. Filipijnen

Investeren in vastgoed helpt vaak ook bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

4. Bankieren

Dit is wellicht de meest eenvoudige vlag om te halen, en dit kan je zonder problemen in heel wat landen doen.

In mijn boek is het hebben van een bankrekening in een ander land een vereiste om Financieel Vrij te zijn, iets dat iedereen binnen een aantal jaren kan behalen.

In de meeste gevallen moet je gewoon naar een ander land reizen en daar naar een bank stappen.

Voorbeelden van interessante landen om dit te doen zijn:

  • Belize
  • Bahama’s
  • Uruguay
  • Panama
  • de Filipijnen
  • Singapore
  • Hong Kong

5. Eigen bedrijfjes

En dan tot slot een vlag die zeer goed past bij mijn definitie van bedrijfjes die bijdragen tot financiële onafhankelijkheid:

Twee tot vier bedrijfjes in diverse geografische en economische sectoren bezitten waarvan jij (idealiter) de enige eigenaar (en werknemer) bent, met meerdere diverse (passieve) stromen van inkomen, die je volledig online (of minstens op afstand) kan beheren en waaraan je per week niet meer dan 30 uur moet werken.

Twee tot vier bedrijfjes in verschillende landen bezitten, met andere woorden.

Je kan dat doen in een land waar je je verblijfsvergunning hebt, maar persoonlijk zou ik dat niet aanraden. Hou je zakelijke en persoonlijke leven gescheiden.

Als je een eigen zaak hebt, kan je best eentje opstellen in een land dat je winst niet zal belasten. Opties hiervoor zijn Panama, Singapore en Belize.

Concreet voorbeeld van Five Flags

Zoals je ongetwijfeld is opgevallen zijn er een aantal landen die vaak naar voren werden geschoven als goede opties:

  • Verblijf: Panama, Colombia, Paraguay, Uruguay en Maleisië.
  • Burgerschap: Argentinië, Peru, Canada, Ecuador, Israël, Barbados, Chili, Fiji, Thailand, Uruguay, Malta, Cyprus, Vanuatu en Japan.
  • Investeringen: Kan in principe overal, maar op het vlak van vastgoed denk ik vooral aan Georgië, Kazakhstan, Uruguay, Kroatië, Mongolië, Vietnam, Filipijnen
  • Bankrekeningen: Belize, Uruguay, Panama, Filipijnen, Singapore en Hong Kong
  • Bedrijfjes: Panama, Singapore en Belize

Als we naar deze lijst kijken, komen vooral Panama, Uruguay, Filipijnen, Belize en Singapore naar voren.

In deze landen kan je meerdere van je vlaggen planten.

Bijvoorbeeld:

Je verblijft in Panama, hebt een paspoort van Uruguay (naast je Europese paspoort), investeert in Uruguay, de Filipijnen en in een ander land, baseert je bedrijfjes in Singapore en Belize en je hebt een bankrekening in alle voorgaande opties.

Ik heb dit gewoon vrij snel bij elkaar gegooid, maar zoals je kan zien (en kan opzoeken), is dit een zeer haalbare optie voor iedereen.

Het zal tijd en moeite vergen, maar niet heel veel geld.

Om financiële onafhankelijkheid te behalen moet je geografisch onafhankelijk zijn, en de Five Flags aanpak volgen is een prima manier om dat te doen.

Niet iedereen wil een dergelijk globaal web opzetten, en dat is niet nodig, maar ik zou je aanraden om op zijn minst een extra paspoort en verblijfsvergunning te halen, bankrekeningen in 2 extra (niet verwante) landen, en je bedrijfjes in een ander (belastingvrij) land te vestigen.

Investeren in vastgoed in een ander land is ook een prima optie, waar ik persoonlijk zeker mee bezig ben.

Kortom, Five Flags is een uitstekende manier om veilig te zitten in de ongetwijfeld turbulente komende jaren.

Waar en wie je ook bent, wat je ook doet, je moet minstens een plan B opstellen. Dit niet doen is volgens mij waanzin.

Als je hier zelf mee wil beginnen, overweeg dan zeker het boek Becoming Financially Independent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our advertising partner, Google. See  Google’s Privacy & Terms site for more information. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://www.passiefinkomen.eu.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings