Investeren in edelstenen
Wat is beleggen in edelstenen?
Beleggen in edelstenen komt simpelweg neer op het aankopen van bepaalde zeldzame en kostbare blinkende steentjes.
Zo is diamanten kopen als belegging een optie, want dat is de meest bekende edelsteen, en heeft een stevige naamsbekendheid.
Diamonds are forever, en dergelijke.
Maar er zijn dozijnen verschillende edelstenen, en in feite zijn de gekleurde stenen veel profijtiger dan diamanten.
Voorbeelden zijn smaragden (groen), safieren (blauw) en robijnen (rood).
Je koopt die steentjes aan, en verkoopt ze dan later weer met (wellicht) winst.
Beleggen in edelstenen berust dus op een zeer eenvoudig concept, het is vergelijkbaar met investeren in fysiek goud.
Waarom zou je beleggen in edelstenen?
De redenen om te beleggen in edelstenen zijn uitgebreid, en gaan verder dan gewoon maar “om geld te verdienen” (hoewel dat zeker een prominente reden is):
- Om geld te verdienen, want edelstenen stijgen historisch gezien in waarde
- Het is een goede manier om je vermogen in een klein pakketje te persen en te vervoeren. Handig om je fortuin van het ene land naar het andere te brengen, want als je pakweg een miljoen euro cash geld zou willen versluizen naar een ander land, zal dat vrij moeilijk worden. Als je daarentegen gewoon een diamant koopt, en die terug verkoopt in het land van aankomst, heb je effectief je fondsen overgezet op een vrij eenvoudige manier
- Net als goud is beleggen in edelstenen een goede “hedge” tegen inflatie. De waarde ervan blijft stijgen, en hangt niet vast aan de dalende waarde van munten zoals de dollar en de euro
- Een edelsteen heeft echt een intrinsieke waarde –gevormd na een proces dat miljoenen jaren duurt, het is geen product dat uit een fabriek komt maar een zeldzaam, uniek, duurzaam en vaak ook zeer mooi object
Hoe en waar kan je beleggen in edelstenen?
Je kan overal ter wereld beleggen in edelstenen.
Om het even waar je gaat, je kan er wel diamanten kopen.
Een beetje vergelijkbaar met goud, edelstenen zijn een vorm van universele munteenheid en in elk land wordt de waarde hiervan erkend.
Natuurlijk zou ik je aanraden om niet zomaar bij de eerste de beste verkoper te gaan shoppen, ga alleen bij een veilige en gerespecteerde verkoper, dus je moet zeker goed onderzoek doen naar de achtergrond.
Koop liefst ook bij een verkoper met een fysieke locatie, dat geeft toch een extra gevoel van veiligheid.
Laat zeker onafhankelijke derde partijen de edelstenen bekijken en beoordelen voordat je die aankoopt!
Je moet geen expert in deze markt zijn om er winst in te kunnen maken, maar een basiskennis is wel absoluut aangeraden.
Leer wat meer over de markt, de types stenen, hun gemiddelde waarde, de terminologie, enzovoort.
En als je wil beleggen in edelstenen moet je ervoor zorgen dat je alleen zeldzame edelstenen koopt, zoals robijnen, safieren en smaragden.
De “tweedegraads” edelstenen zoals amethysten, peridots en dergelijke kosten minder, maar zijn ook van mindere kwaliteit.
Tot slot: alleen natuurlijke stenen van minstens 2 karaat die niet behandeld werden zijn een investering waard, anders is de waardestijging op lange termijn niet hoog genoeg.
Kortom: beleggen in edelstenen kan een uitstekende toevoeging zijn aan je portfolio, en deze vorm van beleggen heeft zich al sinds jaar en dag bewezen.
Naast goud zijn edelstenen de tweede grote categorie van natuurlijke en globaal erkende munteenheden, dus als je je zorgen maakt over het ineenstorten van de grote munteenheden (wat echt kan gebeuren), is beleggen in edelstenen een prima idee.