Top boeken voor financiële ontwikkeling
Laatste update: 6 oktober 2022
Financiële kennis en slim omgaan met geld is een van de belangrijkste dingen om goed in te zijn in je leven, en dat leren ze ons niet op school.
Kennis is macht, en financiële kennis is rijkdom.
Maar helaas is dat iets waar het merendeel van de bevolking zwaar tekort in schiet.
Om het even wat je opleidingsniveau is, om het even welke richting je hebt gestudeerd, de kans is groot dat je een veel te beperkte financiële kennis hebt.
In dit artikel leg ik eerst kort uit waarom dit zo belangrijk is, en hoe je hieraan kunt werken.
Tot slot geef ik je een overzicht van de top boeken voor financiële ontwikkeling die ik je kan aanraden.
Om te beginnen kan ik je aanraden om mijn eigen boek eens een kans te geven.
In Becoming Financially Independent leg ik gedetailleerd uit hoe je precies financieel welvarend kan worden.
Het boek is een samenvatting en distillatie van alle kennis die ik heb vergaard door jarenlang mezelf te onderrichten en zelf financieel onafhankelijk te worden.
Voor de luttele prijs van een aantal euro’s krijg je toegang tot al die kennis.
Je kunt het aanschaffen via Amazon.
Waarom is financiële kennis belangrijk?
Als je financieel ongeletterd bent, heb je veel meer kans om later in je leven in de problemen te komen.
Vooral nu de rente op een spaarboekje en obligaties belachelijk laag is, twee van de meer bekende en eenvoudige manieren om te investeren in de toekomst.
De meeste mensen zijn bang om te beleggen, want ze weten niet wat ze doen.
Ze weten niet waar te beginnen, en denken dat het ingewikkeld is.
(Zoals ik heb aangetoond in mijn gids Hoe je in 5 stappen kan beleggen bij DEGIRO, is dit erg gemakkelijk!)
Ze zijn bang om geld te verliezen, terwijl ze ironisch genoeg geld verliezen door NIET te investeren, wegens inflatie.
De risico’s van niet beleggen bestaan echt, en zijn zelfs gegarandeerd, ten opzichte van de kleine kansen op verlies die je hebt met beleggen.
Elk jaar dat je je geld op een spaarboekje laat staan, verliest het in waarde.
Had je dat geld geïnvesteerd in een aantal brede indexfondsen die de markt volgen en die jaarlijks gemiddeld 8% opleveren, zou je op tien jaar tijd je geld verdubbelen.
Financiële wijsheid wordt ons niet ingelepeld, dus als je interesse hebt om ooit financieel onafhankelijk te worden, moet je het roer in eigen handen nemen.
En dat betekent jezelf onderrichten.
Je kan dit doen door video’s te bekijken, cursussen te volgen, naar seminaries te gaan, financiële blogs te lezen, enzovoort.
Maar wat voor mij het meeste effect heeft gehad op mijn financiële kennis en welvaart is boeken lezen over de financiële wereld, persoonlijke ontwikkeling, en de psychologie achter rijkdom.
Ik heb je reeds 14 manieren gegeven hoe je geld kan besparen en je een heleboel gidsen gegeven over hoe je (passief) geld kan verdienen.
In deze post geef ik je een overzicht van de beste (financiële) boeken die ik persoonlijk heb gelezen, en waar ik het meeste aan heb gehad.
Ik zet er ook meteen een link naar Amazon bij, waarmee je de paperback of e-Book versie kan aanschaffen.
Deze post zal vaak updates krijgen, telkens ik een goed boek heb gelezen zal ik het toevoegen.
Money Master the Game (Tony Robbins)
Tony Robbins is een vrij bekend figuur in de Engelstalige wereld. Hij heeft miljoenen boeken verkocht over persoonlijke ontwikkeling, fitness, psychologie, enzovoort.
Met Money: Master the Game probeert hij uit te leggen hoe iedereen financiële vrijheid kan halen.
Hiervoor geeft hij je een 7-stappen-plan gebaseerd op veel onderzoek en interviews met legendarische investeerders en rijke mensen (denk aan Warren Buffet en John Bogle).
Hij steekt ook veel tijd in bepaalde mythes omtrent de financiële wereld te ontkrachten en goede tips te geven, wat voor mij een grote impact heeft gehad op mijn keuzes wat betreft investeren.
Een aanrader, maar met zijn 500+ pagina’s aan financiële informatie is het niet iets dat je zomaar op een avondje zal verteren.
Dat is ook meteen het grootste nadeel van het boek, er staat veel filler in. Er is ook veel focus op puur Amerikaanse zaken, zoals Roth IRAs, 401ks,…, dingen waar wij niets aan hebben.
Rich Dad Poor Dad (Robert Kiyosaki)
Dit is het #1 Personal Finance boek ooit. Dat feitje leek mij overdreven, maar blijkbaar is dit echt het geval. Ik begrijp waarom, de auteur gebruikt een simpel concept om bepaalde waarheden over geld (verdienen) aan te tonen.
Kiyosaki had 2 vaderfiguren in zijn leven, die hem beide levensadvies gaven over geld.
Zijn biologische vader, de poor dad, is een hoog-opgeleide man, die zijn hele leven voor geld heeft moeten werken.
Hij verdiende veel, maar zat vol met sociaal aanvaarde ‘wijsheid’, en dat heeft ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk als een arm man is gestorven, ondanks zijn hoge opleiding en hoog salaris.
De rich dad was iemand zonder opleiding, die zijn eigen bedrijven heeft opgericht, met een volledig andere filosofie dan de poor dad ten opzichte van geld.
Hij was immers voorstander van geld voor jou te laten werken, een concept dat ik met deze site 100% ondersteun.
Kort gezegd komt dat neer op:
- Rijke mensen investeren in assets, zaken die geld opleveren (zoals vastgoed, beleggingen, obligaties, een eigen zaak…)
- Arme mensen investeren in liabilities, zaken die geld kosten (zoals een auto, een huis, nieuwe smartphone,…)
Met minder dan 200 pagina’s, kennis die globaal toepasbaar is en een goed geschreven stijl is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen. Op een paar uur ben je klaar, en je zal wellicht anders denken over je hele financiële aanpak.
Ik heb het boek hier samengevat.
The Unchained Man (Caleb Jones)
Dit boek heeft een grote impact gehad op mijn leven. Het is een meer algemeen lifestyle boek, gericht op een klein percentage van de mannelijke bevolking, dus de kans is groot dat dit niet voor jou zal zijn.
In The Unchained Man legt Jones uit hoe de meeste mannen vast zitten in de gevangenis van de maatschappij, vol met gedateerde biologische impulsen en schadelijke sociaal aanvaarde normen.
Een dergelijk leven maakt mannen niet gelukkig (dit is allemaal onderlegd met statistieken).
Hij legt uit hoe je een Alpha Male 2.0 kan worden, en uiteindelijk consistent geluk op lange termijn kan halen.
Het boek bespreekt zaken zoals non-monogamie, een missie in je leven vinden, je niets aantrekken van wat anderen denken, en hoe je een locatie-onafhankelijk inkomen kan vergaren en waarom dat zo belangrijk is.
Je kan mijn review en samenvatting ervan hier lezen.
The Alpha Male 2.0: Be More Happy, Make More Money, Get Better with Women, Live More Free
The 4-Hour Workweek (Timothy Ferriss)
Dit boek is wellicht het meest bekende uit de hele lijst.
The 4-hour Workweek is ondertussen al 13 jaar oud, en toont je hoe je de dagelijkse sleur kan ontsnappen, je leven outsourcen aan virtuele assistenten, en passief geld kan verdienen, waar je ook bent, met slechts een paar uur werk per week.
Veel boeken uit deze lijst hebben inspiratie gehaald bij The 4-Hour Workweek, en bouwen verder op de concepten die hierin worden besproken.
Een absolute moet-je-lezen als je interesse hebt in een zo gemakkelijk mogelijk leven te leiden, passief geld wil verdienen, en de wereld wil verkennen terwijl je jong bent.
The E-Myth Revisited (Michael E. Gerber)
Dit boek is meer gericht op je eigen zaak oprichten, en hoe dit zo vlot en succesvol mogelijk te doen.
De E in E-myth staat voor Entrepreneur, en het boek toont je aan de hand van een groot voorbeeld waar je op moet letten, wat de gevaren zijn en geeft je tips hoe je een succesvolle entrepreneur kan worden.
Veel boeken op deze lijst hebben inspiratie gehaald bij The E-Myth, want het boek is een van de oudste op de lijst en vormt een goede basis voor iedereen die een (online) zaak wil oprichten.
Company of One (Paul Jarvis)
De titel en ondertitel geven genoeg informatie om te begrijpen waar dit boek over gaat, maar even samengevat:
Jarvis argumenteert erg overtuigend voor je eigen bedrijf opzettelijk klein houden. Winstgevend, maar binnen zelf opgelegde grenzen.
Waar veel beginnende bedrijven immers aan ten onder gaan is veel te snel veel te groot willen worden.
Ze hebben een goed concept, en in plaats van zich te richten op zo goed mogelijke service te verlenen (diep gaan), willen ze meer, meer, meer (breed gaan).
Als je zelf ook een eigen bedrijfje hebt, is Company of One een boek dat je ogen zal opentrekken en hopelijk je visie met betrekking tot je bedrijf zal veranderen.
The $100 Startup (Chris Guillebeau)
In The $100 Startup toont Chris Guillebeau je hoe je met een erg beperkt budget een profijtige eigen zaak kan beginnen.
Een micro-business, die je idealiter van overal ter wereld kan beheren en een digitale nomade worden (als je dat wil)!
Net als Smarter Faster Better gebruikt The $100 Startup een heleboel waargebeurde verhalen en case studies om de punten en lessen duidelijk te maken.
Voor mij persoonlijk is dat een enorm goede manier om bij te leren. Ik vind het leuk om over de succesverhalen van anderen te lezen en echte voorbeelden voorgeschoteld te krijgen.
Dat is volgens mij beter dan pure theorie te lezen.
The $100 Startup is snel een van mijn favoriete boeken geworden en ik kan het volledig aanraden om te lezen als je interesse hebt om je eigen zaak op te richten.
De meeste van de zaken die The $100 Startup bespreekt zijn locatie-onafhankelijk, en sommige ervan zijn erg geschikt voor een passief inkomen.
The Internet of Money (Andreas Antonopoulos)
The Internet of Money gaat over de “waarom” van Bitcoin. Het is een boek geschreven door Andreas M. Antonopoulos, een Britse ondernemer, auteur en gigantische fan van de cryptomunt.
Deze man is al sinds 2012 bezig met het promoten van bitcoin op allerlei conferenties en via andere media. Hij heeft er zelfs een podcast over, genaamd Let’s Talk Bitcoin.
In totaal heeft hij 6 boeken geschreven, allemaal over cryptocurrency, waarvan The Internet of Money zijn meest bekende is. Er zijn zelfs 2 extra volumes over geschreven.
Die boeken zijn in feite gewoon een reeks essays die gebaseerd zijn op zijn presentaties over de technologie achter Bitcoin en Bitcoin in het algemeen.
In The Internet of Money legt Antonopoulos uit waarom Bitcoin een financiële en technologische evolutie is die veel verder kan gaan dan gewoon digitale munten.
The Price of Tomorrow (Jeff Booth)
The Price of Tomorrow (Why Deflation is the key to an abundant future) is een boek geschreven door Jeff Booth, een succesvolle Canadese ondernemer.
Hij heeft een zeer succesvol bedrijf opgericht maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met jonge ondernemers te helpen, en met het communiceren met andere succesvolle mensen in zijn sector.
In The Price of Tomorrow spreekt hij over de gevaren van twee specifieke factoren die in de toekomst voor veel problemen zullen zorgen:
- Technologie en deflatie van prijzen zullen voor permanente en wijdverspreide werkloosheid zorgen
- De globale economie rust op een onstabiele hoop schulden, die elk moment in elkaar kan storten
Lezers van deze blog zullen ongetwijfeld weten dat ik die tweede factor ook erg gevaarlijk vind voor de gemiddelde persoon, en dat ik hier al meerdere keren over geschreven hebt.
Why "A" Students Work for "C" Students (Robert Kiyosaki)
Why A Students work for C Students is een educatief financieel boek geschreven door Robert Kiyosaki, de auteur van Rich Dad, Poor Dad.
In dit boek bespreekt Kiyosaki waarom financiële educatie zo enorm belangrijk is, zowel voor jezelf als voor je kinderen.
Hij wijst erop dat het oeroude advies “studeer hard, haal goede punten zodat je een goed diploma kan halen en je een goede job kan uitvoeren” statistisch gezien geen goede manier is om financieel welvarend te worden, en dat dit stramien aan je kinderen leren een slecht idee is.
De “A” studenten uit het artikel zijn zij die altijd goed studeerden en hoge punten haalden, met het oogpunt om een goede job te vinden.
De “C” students zijn de kapitalisten, zij die het op school niet noodzakelijk goed deden, maar meer interesse hadden in dingen die de “A” studenten niet leerden, zoals financieel vooruit geraken.
Total Recall: My Unbelievably True Life Story (Arnold Schwarzenegger)
De autobiografie van Arnold Schwarzenegger is wellicht het meest verrassende boek in deze lijst, maar ik kan het volledig rechtvaardigen.
Deze man is een van de meest succesvolle mensen in de hedendaagse geschiedenis.
Ken jij veel andere mensen die naar een ander land verhuizen, de taal amper spreken, en dan wereldniveau halen in niet 1, niet 2, maar 3 verschillende sectoren?
Ik kan er niet meteen opsommen.
Hij werd wereldkampioen bodybuilding, de best betaalde filmster in Hollywood, en de gouverneur van de staat Califnornië. En dan is hij nog eens getrouwd met een telg van de Kennedy familie.
Daarnaast heeft hij ook nog vastgoedbedrijven opgericht, boeken geschreven, fitnessproducten verkocht, noem het maar op.
Deze kerel is het epitoom van wat motivatie en doorzettingsvermogen, en zijn autobiografie is zeer inspirerend.
Time Power (Brian Tracy)
Time Power gaat over time management, hoe je je tijd zo productief mogelijk kan spenderen.
Tracy doet dit aan de hand van een concreet systeem, waarmee je je productiviteit en inkomen zo snel mogelijk kan laten groeien.
Hij toont lezers hoe ze twee productieve uren per dag extra kunnen halen door het gebruiken van zijn technieken, betere beslissingen nemen, en hoe je best je doelen kan opstellen.
The 48 Laws of Power (Robert Greene)
The 48 Laws of Power is een immens succesvol boek, met meer dan een miljoen exemplaren verkocht in de Verenigde Staten.
In dit boek legt Greene uit hoe macht werkt, en welke principes erachter schuilgaan.
Zeer interessant van een psychologisch perspectief, en een absolute must om te lezen als je een bedrijf hebt.
Ook als je gewoon een solopreneur bent, is het interessant om de concepten te begrijpen, want je kunt er veel van leren om je persoonlijke leven beter onder controle te houden.
Smarter Faster Better (Charles Duhigg)
Smarter Faster Better is een non-fictieboek geschreven door Charles Duhigg, een journalist en Pulitzerprijs-winnaar die met zijn vorige boek The Power of Habit een dikke bestseller te pakken had.
Met Smarter Faster Better illustreert Duhigg hoe iedereen een succesvol leven kan leiden met minder stress en moeite, en hoe je meer gedaan kan krijgen met je beschikbare tijd.
Hoe je slimmer, sneller en beter kan worden in alles wat je doet, met andere woorden.
Duhigg verkent de wetenschap die achter productiviteit zit en toont je aan de hand van voorbeelden en waargebeurde verhalen waarom het zo belangrijk is om te werken aan HOE je denkt, meer dan aan WAT je denkt.
Atomic Habits (James Clear)
Atomic Habits is een boek geschreven door James Clear, een expert op het vlak van gewoontevorming.
In dit boek leer je hoe je goede gewoontes kan aanleren, slechte gewoontes kan afleren, en hoe je meester kan worden van kleine veranderingen in je gedrag die tot spectaculaire resultaten kunnen leiden.
Atomic Habits verwijst naar de dubbele betekenis van “atomic” (atomair, atomisch):
- Een zeer klein onderdeel van iets, een onherleidbare eenheid van een grotere systeem
- De bron van immense energie/kracht
The Power of Habit (Charles Duhigg)
Charless Duhigg heb ik daarnet al besproken, en The Power of Habit is in feite zijn eerste boek.
Hierin legt hij uit waarom gewoontes bestaan, en vooral: hoe je ze kan veranderen.
Het boek is zeer leuk geschreven en is gebaseerd op allerlei verhalen en praktische voorbeelden. Zo onthou je de materie veel beter, en het is ook interessanter om te blijven lezen.
Duhigg maakt een overtuigend punt dat als je begrijpt hoe gewoontes werken, en je die kunt veranderen, zal je een serieuze verbetering kunnen tewerkstellen in je persoonlijk en zakelijk leven.
Principles: Life and Work (Ray Dalio)
Ray Dalio is een succesvolle belegger, en ik heb eerder reeds een artikel geschreven over zijn portfolioverdeling.
In dit boekje legt hij uit hoe hij zo succesvol is geworden, en gaat dieper in op de principes die hij toepast in zijn dagelijks leven, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak.
Ik vond het nogal saai om te lezen, maar paradoxaal ook erg interessant.
Het is geen page-turner, je zal wellicht wat meer moeite moeten doen om je door dit boek te worstelen, maar je kan er heel veel van leren.
Als je interesse hebt in een ander boek van Ray Dalio, kan ik je zijn “Principles of a Changing World Order” sterk aanraden.
The Little Book of Common Sense Investing (John C. Bogle)
Ook John Bogle kwam reeds ter sprake op mijn site, in de vorm van een overzicht van zijn portfolio.
Indien je dit nog niet hebt gelezen: John Bogle was de oprichter van Vanguard, een van de grootste fondsbedrijven (?) ter wereld.
En wat meer is: hij is ook de reden dat er vandaag de dag indexfondsen bestaan.
Indexbeleggen is volgens mij een van de beste manieren voor amateurbeleggers om met zo weinig mogelijk moeite en tijdsinvestering welvarend te worden, en dat hebben we te danken aan John Bogle.
In The Little Book of Common Sense Investing legt hij haarscherp uit (met veel grafieken, cijfers en statistieken) waarom passieve indexfondsen het beste rendement kunnen opleveren voor de gemiddelde belegger.
Een absolute aanrader, en persoonlijk vond ik het veelvuldige gebruik van cijfers om zijn punten te staven zeer handig.
How I Found Freedom In An Unfree World (Harry Browne)
Het heeft lang geduurd voordat ik How I Found Freedom in an Unfree World (A Handbook for Personal Liberty) een kans heb gegeven omdat de cover er nogal saai uitziet, maar … het is een van de beste non-fictieboeken die ik ooit heb gelezen.
Zonder twijfel staat het in de top 3, misschien zelfs helemaal bovenaan.
Het is geschreven door Harry Browne in 1973 en was een indertijd revolutionair boek – doch niet super veel gelezen.
Harry Browne is een interessant man, die een dozijn boeken heeft geschreven en in de presidentiële verkiezingen van 1996 en 2000 kandidaat was voor de Libertarian Party.
In How I Found Freedom in an Unfree World bespreekt Browne het concept en belang van persoonlijke vrijheid, en hoe je dit kan bereiken.
Vrijheid, zo stelt hij, is je leven leiden hoe jij het wil.
Als je slechts 1 boek uit deze lijst leest, dan zou ik aanraden om het How I Found Freedom in an Unfree World te maken, het is een absolute aanrader.
Voor meer informatie, lees de review hier – of spaar jezelf de tijd en koop het gewoon meteen aan.
The Creature From Jekyll Island (G. Edward Griffin)
The Creature of Jekyll Island is een non-fictieboek geschreven door G. Edward Griffin in 1994. De auteur maakt hierin het argument dat de Amerikaanse Federal Reserve een bank kartel is en een instrument voor oorlog en totalitarisme.
Griffin vertelt ook over de interessante geschiedenis over geld, toont aan welke systemen goed gingen, welke niet, en waarom.
Waar komt geld vandaag, waar gaat het heen? Griffin vertelt over de meest flagrante oplichting in de geschiedenis van de mensheid, de oorzaak van oorlogen, inflatie en depressie.
The Creature of Jekyll Island gaat over geld en de Federal Reserve, maar je leert er zeer veel uit over wereldpolitiek, corruptie, geschiedenis, enzovoort.
Hoewel de Federal Reserve een Amerikaans instituut is, wordt snel duidelijk waarom dit relevant is voor iedereen ter wereld, hoe ver de tentakels van “the creature” reiken. De IMF en de Wereldbank zijn vergelijkbare en verwante instituten.
Het is een zeer fascinerend boek en opent je ogen, maar het is zeer jammer dat wat Griffin beschrijft accuraat lijkt te zijn. Hij baseert zijn bevindingen op feiten, en die feiten zijn enorm verontrustend.
Dit is een boek dat je niet zal loslaten, eens je het gelezen hebt zal je nooit meer met dezelfde ogen naar de wereld kijken.
Awaken the Giant Within (Tony Robbins)
Tony Robbins heeft een heleboel boeken geschreven, en hoewel ik zijn Money Master the Game veruit het beste vindt, is Awaken the Giant Within wellicht een van zijn bekendste.
Dit boek draait veel meer om persoonlijke ontwikkeling.
Geld en je financiën in orde brengen komen ook aan bod, maar het gaat veel meer om je mentaliteit, je visie op de wereld, en hoe je als persoon kan groeien en de “reus binnenin” wakker kan maken.
Vrij inspirerend, maar zeker niet beknopt, en zijn voortdurende gezanik over dankbaar zijn, God en teruggeven werkt snel op mijn zenuwen.
Desondanks kan ik het zeker aanraden om te lezen.
I Will Teach You to be Rich (Ramit Sethi)
Een boek dat de basis dekt van financieel welvarend worden, maar staat vol met advies gericht op Amerikanen.
Persoonlijk heb ik er niets spectaculairs van geleerd, maar dat is omdat ik alle feiten uit dit boek reeds kende door andere boeken die ik heb gelezen.
Redelijk gemakkelijk verteerbaar, en goed voor beginners. Als je al iets geavanceerder bent in je financiële kennis, zou ik dit boek zo laten.
Get Smart! (Brian Tracy)
Get Smart! is een non-fictieboek geschreven door Brian Tracy. Het boek leert je hoe rijke en succesvolle mensen denken.
Brian Tracy is een zeer populaire en bekende motiverende spreker en auteur van meer dan 80 boeken over zelfontwikkeling.
Ik heb er een stuk of 5 van gelezen, en het lijkt me dat de man inderdaad weet waar hij mee bezig is.
In dit boek leert Tracy je hoe je je gewoontes en ingesteldheid kan veranderen en spiegelen aan die van succesvolle mensen.
Get Smart! is, net als de meeste andere van zijn boeken, erg kort. Met amper 111 pagina’s kan je dit gemakkelijk op een avond of twee uitlezen.
Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior (Jonah Berger)
Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior is een non-fictieboek geschreven door Jonah Berger, een Amerikaanse professor en internationale best-seller auteur.
Deze man is een expert op het vlak van “verandering”, “mond-tot-mond”, virale marketing, sociale invloed, en hoe ideeën, producten en gedrag zich verspreiden onder de bevolking.
En dat is natuurlijk ook waar Invisible Influence over zal gaan.
Naast dit boek heeft Berger ook nog Contagious: Why Things Catch On en The Catalyst: How to Change Anyone’s Mind geschreven. Allemaal gaan ze over hetzelfde onderwerp.
Ik vond dit boek zeer interessant, en hoewel het op het eerste gezicht niet veel te maken heeft met passief inkomen, kan je er toch lessen uit halen om mensen te overtuigen om, bijvoorbeeld, je producten/diensten te kopen, of zich in te schrijven via een bepaalde affiliate link.
The Psychology of Money (Morgan Housel)
The Psychology of Money (Timeless Lessons on Wealth, Greed and Happiness) is een non-fictieboek geschreven door Morgan Housel, een journalist die eerder voor The Wall Street Journal heeft geschreven.
Dit boek gaat dieper in op onze relatie met geld en hoe onze houding ten opzichte van onze financiën een cruciaal onderdeel zijn van onze eventuele welvaart.
Morgan Housel maakt het punt dat hoe je je gedraagt op financieel vlak belangrijker is dan hoe slim je bent of wat voor job je hebt.
Doorheen het boek geeft hij allerlei concrete voorbeelden die dit staven.